Rikards Musik

Lite om pepparn

Leif ”Pepparn” Pettersson

Pepparn som var döpt till Leif Einar Valdemar Petterson kom från byn Resta utanför Ramsberg i Västmanland i Bergslagen. Flyttade sedan med mor (Margit) och far (Arne) till Stråssa (ca 7km från Resta) och sedan Nederhyttan strax utanför Stråssa. De sista åren av sitt liv bodde Leif i byn Forsa utanför Hudiksvall. Musiken kom in tidigt i Leifs liv då farfadern Axel spelade durspel och tramporgel. Det hela började med att Mamma Margit anmälde Leif till en talangjakt och sedermera strax efter med i ”Nygammalt” som blev Leifs språng ut dragspelsvärlden. Pepparns svänggäng körde för fullt och förväntningarna stora. Med framgången på ”Nygammalt” kom också skivinspelningar bl.a med Bröderna Lindqvist och Ebbe jularbo. Leifs vuxna liv blev hårt då alkoholen mestadels var vardag, vilket också fick stora konsekvenser på livet och musiken.  Leif hade också diabetes vilket kan vara en av orsakerna till att han stilla somnade in då hjärtat slutade att slå på Hudiksvallls lasarett. Slut på spekulationerna. Leif hade nästan en månad kvar till sin 36 årsdag då han dog. Mamma Margit dog två veckor före Leif och pappa Arne ca 6 månader efter Leif. Leif ligger begravd på Lindesbergs södra kyrkogård.

För någon som aldrig sett eller hört Leif spela är det väldigt svårt att förklara vad det är som är så speciellt. För speciellt är det. Även om det i år (2009) är 21 år sedan Leif gick bort så finns magin kvar. Ja magi är ett rätt bra ord, jag hittar inget bättre. Leif var ingen teknisk virtuos men en underbar takt och känsla hade han. Han älskade Calle Jularbo vilket han själv sagt ordagrant och hämtade sin inspiration där. Att kunna få denna musik att svänga så bra även om den är enkel i sin uppbyggnad kräver sin man eller kvinna. Dock kom det en märklig man från Bergslagen som kunde det, Pepparn kallade han sig.

Jag håller på att sammaställa mycket mer material om Leif och hans liv. Hur det kommer att se ut eller hur mycket det kommer att innehålla och när det kommer, vet jag inte än.

Rikard Eriksson  

Leif i köket